Hoe een sauna kan bijdragen aan een betere nachtrust

De voordelen van een sauna zijn bekend. Het bevordert namelijk de bloedcirculatie, ontspant spieren en vermindert stress. Maar wist je ook dat een bezoek aan de sauna kan leiden tot een betere nachtrust?

Door de combinatie van warmte, geuren en ontspanning kan je lichaam beter tot rust komen en slaap je dieper en langer.

De temperatuur in de sauna zorgt ervoor dat je lichaam ontspant en je geest tot rust komt. Hierdoor vermindert de aanmaak van stresshormonen, die vaak een verstorende invloed hebben op je slaap.

Waarom is een sauna goed voor je gezondheid?

De sauna is niet alleen een plek om te ontspannen en tot rust te komen, het is ook nog eens hartstikke goed voor je gezondheid! Het regelmatig bezoeken van een sauna kan namelijk verschillende voordelen bieden voor zowel je lichaam als geest.

Het temperatuur in de sauna ervoor dat je lichaam gaat zweten. Hierdoor worden afvalstoffen afgevoerd en verbetert de bloedcirculatie. Ook je immuunsysteem krijgt een boost door regelmatig een sauna te bezoeken.

Naast de fysieke voordelen heeft de sauna ook een positief effect op je mentale gesteldheid. Door de warmte en stilte kom je helemaal tot rust en krijg je de kans om je hoofd leeg te maken. Dit kan zorgen voor een vermindering van stress en spanning, en een verbetering van je stemming.

Wat is het verschil tussen een stoombad en een sauna?

Als je verlangt naar ontspanning en wellness, is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een stoombad en een sauna.

Je kan een binnen of buiten sauna bezoeken, maar ook een grote thermen met verschillende soorten plekjes om te relaxen en je lichaam te verwarmen.

Finse sauna

Een sauna heeft over het algemeen een hoge temperatuur (tussen 80 en 100 graden Celsius) en een lage luchtvochtigheid.

Het is meestal een droge omgeving waarbij de warmte afkomstig is van een elektrische of hout gestookte kachel. De lage luchtvochtigheid zorgt voor een droge hitte, waardoor het zweet sneller verdampt. Dit kan helpen bij het reinigen van de huid en het verminderen van spierpijn.

Wat is een Finse sauna

Stoombad

Een stoombad heeft daarentegen een lagere temperatuur (tussen 45 en 60 graden Celsius), maar een hogere luchtvochtigheid.

Het is een vochtige omgeving waarbij stoom wordt geproduceerd door het opwarmen van water. De luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het zweet niet snel verdampt en dat de huid meer gehydrateerd blijft. Dit kan helpen bij het openen van deporiën en het bevorderen van de bloedcirculatie.

Zoutsteensauna

Een andere variant van de sauna die steeds populairder wordt, is de zoutsteensauna. In deze sauna wordt gebruik gemaakt van zoutstenen, die een goed effect hebben op de luchtwegen en de huid.

Het inademen van de zoute lucht kan helpen bij het verlichten van ademhalingsproblemen en allergieën.

Daarnaast zorgt het zout voor een ontspannend effect op de spieren en de geest.

Licht sauna

Een laatste variant van de sauna is de licht sauna. In deze sauna wordt gebruik gemaakt van infrarood licht, dat diep doordringt in de huid en spieren.

Dit kan klachten verbeteren van pijn en ontstekingen, en bij het verbeteren van de bloedsomloop. Ook wordt de licht sauna vaak gebruikt voor huidverbetering en het verminderen van cellulitis.

Waarom is het belangrijk om voldoende water te drinken na een sauna-bezoek?

Als je regelmatig naar de sauna gaat, weet je vast dat het belangrijk is om voldoende water te drinken na afloop van je sessie.

Een saunasessie zorgt ervoor dat je gaat zweten, dit is een natuurlijke reactie van je lichaam om af te koelen en te ontgiften. Door het zweten verlies je niet alleen vocht, maar ook belangrijke mineralen en zouten. Om dit tekort aan te vullen, is het belangrijk om na afloop van je saunasessie voldoende water te drinken.

Voor de beste deals en acties voor een sauna bezoek kun je een prive sauna in Breda bezoeken. Bij Sauna Intense vindt je een luxe inrichting in hartje Brabant.

Bekijk ook:

Waarom een Privé Sauna de Juiste Keuze is

Bekijk een Finse sauna

Menu